Mi szülők, mindent megteszünk a babánkért, hogy neki minden szempontból a lehető legjobb legyen. Azok a babák, akiket gyakran ölelgetnek, simogatnak, kiegyensúlyozottak és jobban fejlődnek. Annamari a babamasszázs jótékony hatásáról ír most koraszülött babák esetén. 16 év tapasztalattal gyerekek között, őszinte lelkesedéssel konduktor-óvodapedagógusként, okleveles babamasszőrként és babamasszázs oktatóként és kismamamasszőrként.

Tóth Annamari bejegyzése

Babamasszázs koraszülött babáknál – lehetséges?

Sokan bizonytalanok, hiszen az újszülött kisbabák annyira törékenynek tűnnek. Az igazság azonban az, hogy minél hamarabb kezdjük el a babamasszázst, annál hamarabb indulnak be a pozitív folyamatok.
Koraszülöttek azok a 8 hónap előtt született csecsemők, akik a 24. és a 37. terhességi hét között jönnek a világra. Magyarországon az összes várandósság 8-12 százaléka koraszüléssel végződik. Évente kb. 8000 kisbaba születik a betöltött 37. terhességi hét előtt, sajnos a számuk egyre nő.
 

Magyarországi helyzet 

 

A koraszülött babák fejlődése, alkalmazkodása szempontjából messze nem elhanyagolható szempont a szülők lelkiállapota, hite sem. A legtöbb hazai intézményben semmilyen speciális program, segítő szakember nem foglalkozik a kismamák, szülők támogatásával. Elterjedt tévhit, hogy az újszülötteknél csak pár hét vagy hónap után lehet elkezdeni a babamasszázst alkalmazni. Ezt cáfolja meg az NICU-n ( Neonatal Intensive Care Unit) végzett kutatás eredménye is, miszerint a koraszülött baba masszírozása nagyon kedvező hatást gyakorol a fejlődésükre.
Magyarország igencsak gyermekcipőben jár nyugati országokkal szemben ebben is. Amerikában már évek óta bevett szokás a PIC osztályokon babamasszázs alkalmazása, annak jelentős előnyei miatt.
Az érintés hatalma – hallhattunk, olvashattunk már erről sokat. Megannyi kutatás bizonyítja ennek működését, jelentőségét minden élőlény életében. A speciális babamasszázs elsősorban azért lehet nagyon eredményes a korababák fejlődésének elősegítésében, mert fokozza a szülők és a kisbaba közötti – a koraszülött intenzíven töltött idő miatt gyakran erősen limitált – fizikai kontaktust, ami bizonyítottan kulcsszerepet játszik a koraszülött babák megerősödésében.
 

A masszírozás pozitív hatásai

 
Másrészről az a koraszülött intenzíven szerzett traumák, és az abból fakadó feszültségek oldása a babamasszázs által kiemelt jelentőséggel bír. Emellett a vérkeringést és az emésztést is serkenteni, mely a gyorsabb, kiegyensúlyozottabb súlygyarapodást eredményezi. Az Illinois államban található Mercy Health kórház azt vallja: „nagyon fontos, hogy valahogy kompenzáljuk a kórházi ellátás szükséges, de kellemetlen kezeléseinek lenyomatait a babák lelki világában: A kutatások szerint a koraszülött intenzíven tapasztalt érintések 95%-ka negatív élmény a babák számára. Emiatt nagyon megugorhat a babák stressz-szintje.” Ma már tudjuk, hogy az érintés, babamasszázs hatására a szervezetben oxitocin termelődik, miközben a kortizol szintje csökken. A babamasszázs már 32 hetes kortól alkalmazható, segítve a babák komplex fejlődését. Számos tanulmány foglalkozott a babamasszázs koraszülött babákra gyakorolt hatásával, melyek eredményei igen kecsegtetőek. Dr. Field egyik kísérletében a koraszülöttek egy csoportját napi 3 x 15 percig masszírozták 10 napon át, míg a másik koraszülött csoportot nem masszírozták. A masszázsban részesedő babák 47%-kal nagyobb súlygyarapodást élvezhettek, pedig nem ettek többet, mint a másik csoport babái, és emellett még éberebbek is voltak. Később, 8 hónappal a kísérlet után is megmérték a babákat és többet nyomtak a masszírozott babák, mint nem masszírozott kortársaik; mindemellett szellemi, avagy mentális, testi, avagy motoros képességeik is fejlettebbek és érettebbek voltak. A korababák esetében gyakoriak az izomtónus problémák, mely petyhüdt vagy túl feszes izomzatban nyilvánulhat meg, az ízületek túlnyújthatósága, illetve a sokáig fennmaradó ököltartás. Jó hír, hogy a babamasszázzsal ezen is segíthet a szülő. Természetesen a babamasszázs nem helyettesíti – de kiegészítheti- a megfelelő terápiát, szükség esetén szakembert keressünk fel!
 
Ne féljünk tehát használni eme csodálatos, rendelkezésünkre álló technikát, segítve kisbabánk minél zökkenőmentesebb adaptációját!
 
 
Annamari