Milyen jó lett volna tudni az első gyermekem érkezése előtt, hogy mi történik egy babával a fejemeléstől az első lépésekig! És milyen megnyugtató lett volna, ha ismertem volna egy kisbaba normál mozgásfejlődését. Ehelyett az első időszak az aggódásról és mások kérdezgetéséről szólt. Ráadásul úgy, hogy lányom koraszülöttként érkezett meg hozzánk, így sokáig folyamatosan bizonytalanságban voltunk. Szerencsére már itt a lehetőség, hogy Anikó mozgásfejlődés workshopján magabiztossá váljatok még a baba érkezése előtt.

Menyhárt Anikót kérdeztem a hivatásáról és az új mozgásfejlődés workshopról. 

 

Mutatkozz be kérlek!

Menyhárt Anikó vagyok, konduktor, korai fejlesztő, szakvizsgázott pedagógus.

Diplomámat a Pető Intézetben szereztem 2008-ban.
10 éven át foglalkoztam sérült gyermekekkel az Intézet óvoda tagozatán, ezzel párhuzamosan gyakorlatot szereztem a konduktív korai fejlesztés területén.

Jelenleg független konduktorként dolgozom itthon és külföldön (amikor nincs járvány.) Szakterületeim a korai fejlesztés, csecsemőszűrés-tanácsadás és központi idegrendszeri sérült gyermekek konduktív fejlesztése. 

 

 

Miért ezt a pályát választottad? Hogyan lettél konduktor?

Gimnazista koromban színésznek tanultam, egy dráma-tagozatos iskolába jártam. Az érettségihez közeledve egyre inkább beláttam, hogy a színjátszás számomra csak egy hobbi, nem lesz hivatás. Azt éreztem, hogy valamilyen segítő szakmát szeretnék választani. Édesanyám egyik barátnője járt a Petőben egy nyílt napon és ő ajánlotta, hogy ezt a főiskolát is jelöljem meg. Felvettek. A konduktorképzés egyik jellegzetessége a magas gyakorlati óraszám, így már a legelső napon „dolgoztam” egy óvodai csoportban, ahonnan úgy léptem ki, hogy éreztem a helyemen vagyok, ez lesz a hivatásom.

 

Mesélj a Pető Intézetben töltött évekről!

A képzés éveit is beleszámolva 14 évet töltöttem a Pető Intézet Óvoda tagozatán.

Már hallgatói éveim alatt is próbáltam az intézeten belül több helyen is munkálkodni, minél több tapasztalatot szerezni. Dolgoztam éjszakai ügyeletesként a bentlakó csoportokban, a betegszobán, néha irodai munkát is vállaltam, illetve nyaranta mindig részt vettem az intézet nemzetközi nyári táboraiban.

A Petőben töltött évek alatt rengeteget tanultam idősebb, tapasztalt kollégáimtól, igazi csapat voltunk. A gyerekek fejlődése, öröme, a közös munka második otthonommá tette az óvodát.  Idővel a főiskolai oktatásba is bekapcsolódtam és éveken át vezettem konduktor hallgatók módszertani oktatását.

 

Mesélj a külföldi projektekről!

Az egyik nyári táborban egy nagyon kedves és tapasztalt, idősebb konduktor mellé osztottak be dolgozni. Az egy hónapos munka után ért a megtiszteltetés, a kolléga maga mellé hívott az egyik külföldi projektbe, Norvégiába. Innentől kezdve közel öt éven át jártam ki egy évben kétszer, ősszel és tavasszal kéthetes intervallumokra. Ezután becsatlakoztam az intézet nyári, amerikai projektjébe is. Ezeken kívül azóta jártam már Párizsban, Dijonban, Toscánában, Írországban, Angliában. Mindegyik hely nagyon emlékezetes valamiért, de azt hiszem a legnagyobb élmény mégis csak Norvégiában volt látni az északi fényt.

 

Milyen fejlesztési módszer a konduktív nevelés, mit csinál egy konduktor?

A konduktív pedagógia központi idegrendszeri sérült gyermekek és felnőttek fejlesztésére szolgál. Ez azt jelenti, hogy az agyat éri károsodás -gyermekek esetében- többnyire a születés előtt, közben vagy közvetlenül utána.

A konduktív nevelés rendszerét Pető András orvos-gyógypedagógus dolgozta ki.

A módszer a ma már tudományosan is bizonyított agyi plaszticitás tényén alapszik, miszerint az agy rendelkezik tartalékokkal, új idegpályák, összeköttetések kialakítására képes megfelelő stimuláció mellett. Erre alapozva elmondható, hogy a konduktív nevelés egy pedagógiai alapú fejlesztési módszer, melynek alapvető eleme a tanulás és az arra való képesség kialakítása. A „konduktív” latin eredetű szó, jelentése: rávezetés. Mindezeknek megfelelően a sérült egyén aktív részvételére alapoz, vagyis elengedhetetlen a gyermek motivációja, érdeklődésének, aktivitásának felkeltése.

A konduktív pedagógia alaptézise, hogy a

mozgás-értelem-beszéd és személyiség fejlődése és

így fejlesztése is egymástól elválaszthatatlanok.

Ebből adódóan a módszer meghatározó jellemzője a komplexitás.

Sokan az gondolják, hogy a konduktív nevelés kizárólag mozgásfejlesztést jelent, de ez koránt sincs így.

 

Miről szól a korai fejlesztés?  Milyen problémákon segít?

Ahogy korábban említettem, az agyunk az első pár hónapban, évben rendkívüli tartalékokkal rendelkezik, ezért a szükséges fejlesztést érdemes minél hamarabb elkezdeni. Csecsemőknél már az első hónapokban észre vehetünk gyanújeleket, amik eltérő fejlődésre utalhatnak. Ilyen lehet a megkésett, vagy túl gyors mozgásfejlődés, az izomtónus zavara, vagyis túl feszes, vagy túl laza izomzat, az aszimmetrikus mozgások, a lábfejproblémák, stb.

A korai fejlesztésben nagyon fontos a szülő bevonása, tanítása és a folyamatos támogatás.

 

Hogyan/honnan érkeznek hozzád a gyerekek?

Mióta független konduktorként dolgozom

leginkább olyan vagyok,
mint a népmese,
vagyis szájhagyomány útján terjed a hírem,

egyik család ajánl a következőnek. Egyre többen követik szakmai Facebook oldalamat is, megosztják írásaimat. Megtisztelő, hogy az utóbbi időben több védőnő is megkeresett a Mozgásfejlődés Workshopok kapcsán, akikkel azóta szakmai kapcsolatot ápolunk.

 

Miről szól a mozgásfejlődés workshop?

Nyáron útjára indítottam egy várandós kismamáknak és kisbabás családoknak szóló kifejezetten preventív programot: Fejemeléstől az első lépésekig – Mozgásfejlődés Workshop címmel.

Erre – az elméleti és gyakorlati részből is álló – foglalkozásra szeretettel várom azokat, akik az aggodalom helyett szeretnék megtanulni, hogyan megy végbe az optimális mozgásfejlődés, mik azok a gyanújelek, amikre érdemes odafigyelni és mit tehetnek otthon gyermekük egészséges fejlődésének érdekében. Hogyan szoktathatjuk kisbabánkat hason fekvésre sírás nélkül, mit tehetünk a ferde nyaktartás ellen, mikor milyen játék fejleszti gyermekünket. Természetesen szót ejtünk a népszerű babás eszközök (úgy, mint pihenőszék, hinta, mosi pelus, etetőszék, bébikomp, stb) mozgásfejlődésre gyakorolt hatásáról, javallatokról, ellenjavallatokról, az első kiscipő kiválasztásának kérdéseiről. A foglalkozások jelenleg csak online zajlanak.

Szakmai Facebook oldalamon teszem közzé a workshopok dátumát, itt tudjátok követni munkámat, illetve megkeresni, ha bármiben segíthetek.

Menyhárt Anikó

A képek a Szemfüles Fejlesztő Kuckóban készültek.