Külön helyet foglalnak el a szívemben a koraszülöttek és a koraszülött babaköszöntő dobozok is. 2010-ben a lányom koraszülöttként érkezett meg egy hideg téli éjszakán, 2 hónappal korábban a tervezettnél. 5 hét után jöhettünk csak haza a kórházból. Örökkévalóságnak tűnt, de mások sokkal több időt is benn töltöttek.

 

Koraszülöttek

 

Magyarországon minden órában korábban születik egy baba a vártnál. Koraszülöttek azok a babák, akik a betöltött 37. terhességi hétnél korábban érkeznek.

Rengeteg harcot kell megvívniuk, még a levegővételért is. Sokan olyan pici súllyal születnek, hogy elképzelni sem lehet. Nagylányom 1490 g volt születésekor, és ebből még fogyott az első napokban. Kisebb lányom normál időre és súllyal született, és hatalmasnak láttam a maga 3 kilójával. Hatalmas harcosok ezek a pici babák, és hatalmas erőről tesznek bizonyságot az édesanyák is, akiknek egyszerre kell helyt állni, anyává válni, és minden lehető módon segíteni a babájukat.

 

Koraszülöttek világnapja

 

2009 óta ünneplik a világon a koraszülöttek világnapját. Ilyenkor a korábban érkezett babák mellett az inkubátor előtt álló édesanyákat, szülőket, a kórházban dolgozó orvosokat és ápolókat is ünnepeljük, akik rengeteg segítséget nyújtanak a küzdelemben. Ilyenkor a legkisebbek tiszteletére lilába öltözünk és számtalan épület lilába borul sötétedés után. A lila szín a reményt, a kitartást és a bizakodást szimbolizálja. Nem csupán Magyarországon, hanem a világ különböző tájain is lila színt öltenek az ikonikus épületek és helyszínek is, mint pl. az Empire State Building, vagy a Niagara-vízesés.

 

Koraszülött babaköszöntő dobozok

 

A vállalkozásom indítása után rögtön kiderült, hogy ez lesz az én küldetésem: minden évben november elején felajánlom egy koraszülőnek egy babaköszöntő doboz elkészítését. November 17-én, a koraszülöttek világnapján sorsolás dönt arról, kié lesz a lehetőség, ugyanis amint kiteszem a posztot, rengetegen írtok, megdöbbentő adatokat. Milyen korán és milyen kis súllyal születtek a kis HŐSEITEK. Így születnek a koraszülött babaköszöntő dobozok.

 

Íme a ZarinArt dobozvilág eddigi PICi hősei: 

 

  1. 2017 Flóra és Márk Egy kis technikai malőr miatt két nyertes született, de nem bántam. Flóra (750 g és 34 cm) rózsaszín babaköszöntő dobozt kapott, Márk (1650 g és 45 cm) kéket.
  2. 2018 Léna (1800 g és 41 cm) Az első baba, akit az első fotózáson viselt ruhája alapján öltöztettem fel. És miatta kezdtem el “kötni”. 
  3. 2019 Botond (1800 g és 44 cm) Az édes mackó baba! 
  4. 2020 Panka  (650 g és 33cm) Menta és szürke színek, plusz egy kis szivárvány a kis unikornisnak.

És egy bónusz: Dorka koraszülött babaköszöntő doboza. Ő egy „sima” nyári játékon lett nyertes. Annak idején 940 gramm és 35 cm volt.

Olvastátok ezeket az adatokat? El tudjátok képzelni az aprócska testeket, pirinyó kezeket és lábakat?

 

A koraszülötteknek kis barátja

 

A koraszülöttek első kis társai a bababarát alapanyagokból készült koripok, melyek többféle jótékony hatással rendelkeznek. Talán a legfontosabb, hogy a csápok a köldökzsinórra emlékeztetik a babákat, és ezek megfogásával a babák megnyugszanak és nem a csöveket ragadják meg. Üde színfoltjai az inkubátoroknak. Idéntől a koraszülött babaköszöntő dobozok mellett egy majdnem korip fog ülni a fotón a dobozvilág műhelyében. És novemberben született egy csodaszép novella, ITT tudjátok olvasni, szerzőjét pedig elérhetitek a Firkatica oldalán.

 

„Nőj, növekedj olyan nagyra,
Mint kertben a szép olajfa,
Mint a szegfű, szépülj szépen,
Szállj, mint sólyom száll az égen,
Fuss, mint a víz fut medrében,
Ugrálj, mint a nyúl a réten.
Lábad hasztalan ne járjon,
Aki meglát, megcsodáljon!”
(ford. Nagy László)

 

Kitartást azoknak, akik még az út elején járnak!!!!