A babaköszöntő dobozok átalakulása

A babaköszöntő dobozok az elmúlt  2-3 évben kisebb – nagyobb változásokon mentek át. Az első babaköszöntő dobozok rózsaszín és kék színben születtek. Ugyan ezek a tipikus baba színek, de szerencsére már annyi szuper színösszeállítás van, én sem szerettem volna itt leragadni. Ezért következtek a narancs és zöld keretek, aztán pedig már a dobozok is más színeket kaptak. Mostanra szuper színkombinációk születtek, amiket nagyon szeretek. A piros-kék, a szürke-narancs és az orgona-pisztácia párosok a legutóbbiak. Viszont a babalábnyomok szalvétából ugyancsak rózsaszín és kék színeivel nem voltam kibékülve, mert sehogy sem passzoltak a dobozokhoz. Ezért készítettem baba talp stencilt, két méretben is, mert az első talán kicsit nagy lett. Így végre már a talpacskák is passzoltak a doboz színeihez. Aztán a visszajelzések alapján halványabbak lettek a talplenyomatok.

Színek és nevek

És ugyan a gazdag színvilágú Pentart és Lignocolor festékekkel dolgozom, ennek ellenére szeretek színeket keverni, újakat létrehozni. Ugyanígy a Fimo gyurmái is fantasztikus színűek, mégis néha egy árnyalattal világosabbra vagy sötétebbre vágyom. A babákat bőrszínű gyurmából készítem. Először a babát megsütöm, a haját pasztellkrétával színezem, aztán kerülnek rá a ruhadarabok. Ezek kombinálása színben és stílusban végtelen: készültek már fodros kis szoknyák, kantáros nadrágok, különböző sapkák és cuki fejpántok is. Ha a megrendelő kérésére készül a babadoboz, akkor a baba egyből nevet kap. Viszont ha az én terveim szerint készül a baba, akkor névtelen mindaddig, amíg lesz egy kis tulajdonosa.

A babák fekhelyei

A babák első fekhelyei kis virágok, levelek, takarók voltak. Aztán úgy éreztem, hogy nagyon eltűnik a doboz alján a baba, így feljebb emeltem a következőket kis ágyakra. Majd jöttek az ötletek, hogy ne csak ágy legyen. Az első ilyen jellegű kísérletezés a felhőn fekvő Nimród volt, mögötte a hold és a csillagok. Utána a matróz baba a hajón, a katica a mohás farönkön, a nyalóka ágy, a kis dívány, majd a magyar kislány tulipános ládája, illetve a borsóhéjban alvó baba. Miután egy kedves asztalos ismerősömtől maradék faanyagokat kaptam, elhatároztam, hogy ezekből is fognak kiságyak születni.

Egyedi babaköszöntők

Ugyanígy változtak a keretre varázsolt nevek és dátumok: először gyurmát ragasztottam rá, majd inkább fa betűket választottam, és a stencilezett dátum lehetőségét. Eddig egyszer változott a súly és hossz megjelenése: a biológus-fizikus szülők dobozában egy vonalzóra és egy súlyra írtam rá.

Mindez a változás Nélkületek nem biztos, hogy végbement volna, vagy legalábbis biztosan nem így változott volna. Szeretem, hogy a dobozvilág történetében Ti is benne vagytok!