Pucér kampány – Csak a textil maradhat! Mi jut erről az eszünkbe? Na nekem nem a textil szatyor!

Én egy vállalkozói csoportban figyeltem fel Lay Boglárka Pucér kampányára, amihez én is csatlakoztam és követem az eseményeket. Bogi a BogBag tulajdonosa, felajánlott egy saját logós zsákot is. Nagyon örültem neki, szerelem lett a többi baggy is, így a felajánlott baggy mellé rendeltem még párat: frissentartó bakery baggy-t, vega baggy-t, és hálósat is. És még egy-egy mosható és méhviaszos bogpack boldog tulajdonosa is leszek.

Elképesztő adatok

Kicsit elkezdtem keresgélni az interneten és elszörnyedve olvastam az adatokat a Földünket elborító szemétről. Olyan számokkal találkoztam, amit elképzelni is nehéz. Csak egy példa az fna oldaláról:

Minden percben közel 2 millió tonna egyszer használatos műanyag szatyor fogy világszerte.

Műanyag szatyorból 100 milliárdot használnak el évente csak Amerikában. Egymáshoz kötve ennyi zacskó 773-szor körbeérné az Egyenlítő mentén a Földet!

És ezek csak a műanyag szatyrok!

Első lépések

Sajnos van a mi háztartásunkban is műanyag szatyor és nejlonzacskó. És a zacskókat tartó zacskó, tudjátok. Igyekszem ezeket felszámolni. Én már megtettem az első lépést ezen az úton. Ezen felül a hulladékot megrögzötten szelektíven gyűjtöm, van komposztáló a kertünkben és napi szinten használjuk is. A lányomnak a tízórait dobozba teszem. Ugyan műanyagba, de jobb megoldás, mint a tasak vagy bármi más csomagolóanyag. Beszereztünk pár csajos kulacsot is. Kirándulásokra is ezeket visszük magunkkal. Van fonott kosaram, és pár darab textilszatyrom is. Utóbbiakból legalább kettő mindig van a táskámban. És arra mindig figyelek, hogy vásárlás után másik két tiszta újra a táskámba kerüljön.

Vásárlásaim során igyekszem a lehető legkevesebb zacskóval hazatérni. A banánt, a retket, a brokkolit és a cukkinit pucéran teszem a kosaramba. Természetesen. Sajnos a szétguruló paradicsomoknak nem örülnének és lemérni sem egyszerű, de nemsokára a hálós baggy-t viszem már magammal. A kosaramba teszek egy kartondobozt is és abba pakolok, a kedves pénztárost megelőzve, aki készségesen adja a zacskót az apróbb dolgaimnak is. De szemléletváltás kell, mert sokan a sorban furán néznek rám, a zöldségekre és gyümölcsökre, amiket csak úgy, a maguk valójában teszek a kasszánál a szalagra. Néha olyan érzésem van, hogy azt gondolják rólam, hogy nem találtam meg a nejlonzacskókat a gyümölcsöknél. Remélem, hogy a BogBag zsákjaimat látva már nem leszek fura figura.

Gyertek, lépjetek egyet Ti is a Föld megóvásának útján!